Favori Aktiviteler
 
 
Gezi Otel Araba Uçak
Tur Arama
  Tur :
  Bölge :
  Anahtar Kelime :
   
 
Antalya Bilgi Bankası
Antalya Otelleri
Antalya Turları
Antalya İlçeleri
Antalya Fotoğrafları
Uydu Görüntüleri
Antalya Haritaları
Antalya Mutfağı
Antalya Turizmi

Antik Kentler ve Yapılar
Görülecek Yerler
Antalya Şelaleleri
Tavsiye Mekanlar
Antalya Coğrafyası
Antalya Mağaraları
Antalya Plajları
Antalya Festivalleri
  Bilgi Ara Tüm Bilgiler
 
 

 
  Antalya Merkez
   
  Antalya, antik bölgelerden Kilikya`nın batı kesimini, Pamfilya`nın güneydoğu ucunu ve doğu Likya`yı içine almaktadır. Antalya Türkiye`de bugüne kadar bilinen en eski yerleşmelerin bulunduğu en önde gelen illerden biridir. Antalya`ya 20 km. uzaklıkta ve Toroslar`ın Akdeniz`e bakan yamaçlarında yer alan Karain Mağarası`nda yapılan kazılarda Antalya ilinde Paleolitik yerleşmenin varlığını ortaya çıkartmış ve bölgenin tarihini M.Ö. 220 bin yılına kadar indirmiştir.
 
Antalya Merkez:
   
 

Bölgenin en önemli Prehistorik buluntularını içeren Karain mağarası Paleolitik ve Neolitik, Beldibi Mağarası da Mezolitik çağdan veriler sunarken, Bademağacı Höyüğü`nde son kazılarda Cilalı taş çağı yerleşimlerine ve buluntuları ve yanısıra insanın yerleşik hayata geçişinin ilk izlerine rastlanır. Bunlara Karataş, Semahöyük`te yapılan kazılarla elde edilen Erken Tunç Çağı bulguları da eklenince, bölgede Paleolitik çağdan zamanımıza kadar kesintisiz bir uygarlığın varlığı belirlenir.

Antalya Bölgesi`nin erken tarihi, son buluntulardan önce karanlıktı. Hititlerin çivi yazılı belgelerinde, adı geçen Ahhiyava ve Arzava ülkelerinin Pamfilya olduğu bilim çevrelerinde artık daha yüksek sesle ileri sürülmektedir. Son araştırmalar ve buluntuların yorumlanmasıyla karanlık diye bilinen bu dönem de aydınlanmaya başlamıştır.

Konya`nın Yalburt`unda bir Hitit Hieroglafinde Patara`nın "Pataf" biçiminde geçmesi bu aydınlanmayı güçlendiren buluntulardır. Bıradan anlaşılan, Hititler, "Lukka Ülkesi" diye adlandırdıkları Akdeniz sahiline kadar uzanmıştır.

M.Ö.14. ve 13. yüzyıllar, Miken kolonistlerinin en faal oldukları dönemlerdir. Anadolu`nün batı ve güney bölgelerinde özellikle Mersin, Tarsus`ta bazı yerleşmeler olduğu halde, Antalya` da henüz Miken kalıntılarına rastlanmamıştır.

Hitit İmparatorluğunun yıkılmasının sebebi olan Deniz kavimleri göçü sırasında bir kısım Akalıların bu bölgeye göç ettiklerinden Grek efsanelerinde söz edilir. Truva Savaşları`ndan sonra bazı Aka boyları, Amphilokhos, Kalkhas ve Mopsos`un idaresinde Pamfilya`ya geldikleri; Perge, Sillyon, Aspendos ve Selge`yi kurdukları söylenmekle birlikte son bilimsel veriler bu kentleri yörenin yerli halkının kurduğunu göstermektedir. Bu Perge`nin Parha, Aspendos`un Estvedüs, Selge`nin Estlegiis, Silyon`un Selyuüs adlarından da bellidir.

Antalya sınırları içinde yerleşen Likyalı`ların kökenleri tartışılmakla birlikte, Hitit ve Mısır kaynaklarında (M.Ö. 2000) Lukki veya Lukka adlı bir kavimden bahsedilmektedir. Bu kavim, kendilerini "Termili" olarak adlandıran Akdeniz kıyılarımızdaki güçlü komşuları Luvilere akrabalıkları ile bilinen Likya ulusundan başkası değildir.

İlk yerleşme hareketleri İ.Ö.7. ve 8. yüzyıllarda Akdeniz kıyılarında başlamıştır. Özellikle Batı Anadolu ve Yunanistan`da bazı koloniler bu harekette önderlik ederek, bazı kentleri egemenlikleri altına almışlar veya yeni kentler kurmuşlardır.

Antalya`nın ilk surlarının II. Attalos zamanında inşa edildiği bilinmektedir. İ.S. 130 yılında Roma imparatoru Hadriyanus, Antalya seferi sırasında "Hadriyanus Kapısı"nı yaptırmış, surların doğu bölümünü de onarttırmıştır.


 Bizans egemenliği  Hıristiyanlığın Anadolu`da hızla yayıldığı M.S.5.-7. yüzyıllar boyunca Pamfilya ve Likya, Bizans eyaleti olarak önemlerini korumuşlar, hatta M.S. 2. yüzyıldaki parlak çağlarına yaklaşır derecede, imar görmüşlerdir. 7. yüzyılın ortalarında Arapların sürekli yağma ve saldırıları her iki bölgeyi büyük ölçüde zarara sokmuş, bu duruma engel olmak isteyen Bizanslılar, bölgeyi korumak amacıyla özel bir donanma kurmuşlardır. Roma İmparatorluğu`nun bölgeye kesinlikle egemen olmasından sonra, stratejik yerler veya kentlerin bazıları, ufak keşişlikler halinde Bizans egemenliği sırasında yaşamalarını sürdürmüşlerdir.

Ayrıca, Rodos, Venedik, Ceneviz korsanlarının talanları, Kıbrıs Krallarının saldırıları ve Haçlı seferi sırasındaki yağmalar, bölgenin ekonomik gücü kadar kentleri de yıpratmıştır. Bu sırada özellikle Rodos ve Cenevizliler koruma ve saldırma için, uygun kıyılarda üsler kurmuşlardır.

Antalya, Batı Akdeniz kıyısında stratejik konumuyla önemli bir liman şehridir. Bu özelliğinden dolayı, kurulduğu tarihten başlayarak sürekli istilalara maruz kalmıştır.


 Selçuklu dönemi  Antalya`nın İlk Selçuklu sultanı I. Rüknettin Süleyman Şah zamanında da (1076-1086) Türkler tarafından fethedildiği ve 1096 yılında başlayan Haçlı seferine kadar Türklerin elinde kaldığı bilinmektedir. I.İzzeddin Mesud zamanında (16-1155) da Selçuklulara geçen şehir, 1120`de Bizanslılar tarafından geri alınmıştır.

Karayolu ticaretini geliştirmeye çalışan Selçukluların en önemli hedeflerinden biri Akdeniz ticaretini ele geçirmekti. Stratejik öneminin yanı sıra, ticari açıdan Anadolu`yu diğer Akdeniz ülkelerine bağlayan bir liman olması nedeniyle de Antalya`nın alınması gerekiyordu. Mısır ve Suriye`den gelen tacirler, Anadolu`ya geçiş yolu Antalya`yı kullanıyordu. Nitekim, 1182 yılında Selçuklu sultanı II. Kılıç Arslan (1115-1192) Antalya`yı kuşatmış, fakat alamamıştır.

Latinler`in 1191 yılında Kıbrıs`a yerleşmelerinden sonra, Antalya`ya gelen tacirlerin malları çalınmaya başlamıştır. Bunun üzerine Selçuklu sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev, ikinci sultanlığı sırasında (1205-1211) Antalya`nın fethine karar verir. 5 Mart 1207 de Sultan, yerli halkın da yardımıyla şehri iki aylık kuşatmadan sonra fethetmiştir. Bunun üzerine Antalya`ya kadı, imam, hatip ve müezzinlerin tayin edildiği; mihrap ile minber konduğu, kale ve burçların onarılıp silahla, erzakla doldurulduğu belirtilmektedir. Böylelikle Selçuklular`a Akdeniz yolu açılmış; Antalya, Avrupa ve Mısır`la yapılan ticaretin merkezi olmanın yanı sıra, Selçuklu donanmasının üssü haline gelmiştir. 1212 yılında, Antalya`nın yerli halkı isyan ederek yöneticileri öldürmüştür. Bunun üzerine, Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus (1211-1220) Antalya`nın yeniden fethine karar vermiş ve 22 Aralık 1216` da şehir tekrar Selçuklular`ın eline geçmiştir.

Hıristiyan ve Müslümanların birlikte yaşama deneyimi başarısızlıkla sonuçlanınca, güvenliğin sağlanması amacıyla şehir ikiye bölünmüştür. Müslümanlarla, Hıristiyanların yaşadıkları mahalleleri birbirinden ayırmak için bir iç sur yapılmış; Hıristiyanlar şehrin doğusuna, Müslümanlar batısına yerleşmişlerdir. Kentin batısında Türk nüfusunun artmasıyla yeni bir sura gerek duyulmuş, Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad döneminde (1220-1237) 1225 yılında daha doğuda, denize doğru ikinci bir sur yapılmıştır. Böylelikle şehir Selçuklu Sultanlarının kışlık merkezi haline gelmiş, kışları çoğu zaman Antalya`da ve 1223 yılında fethedilen Alanya`da geçirmeye başlamışlardır.Hıristiyan nüfus ise kentten ayrılıp Tarsus, ve Mersin cevresine yerleşmişlerdir.

Selçuklu döneminde özellikle Alanya`da büyük bir gelişme göstermiştir. I. Alaeddin Keykubad zamanında Alanya`nın, Selçuklu hükümdarlarının kışlığı olduğunu bilmekteyiz. Bu çağda imar faaliyetleri de yukarıda anlatıldığı gibi Antalya, Alanya içinde, Antalya ve Alanya`yı Konya ve Beyşehir`e ve kıyıdan Anamur ve Mut`a bağlayan yollar üzerinde devam etmiştir.


 Osmanlı dönemi  1389 yılında Osmanlı sultanı Yıldırım Beyazıt tarafından fethedilen Antalya ve çevresi Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde Antalya surlarında fazla değişiklik yapılmamış, bazı kapılar açılmış, bazıları da onarılmıştır. Osmanlı döneminde şehir sur dışına kuzeye doğru gelişmiş, şehir merkezinin sur dışında kuzeydeki kapı çevresinde oluşmuştur. Bu nedenle, Antalya`nın Selçuklu ve Beylikleri dönemi şehir dokusu pek bozulmamıştır.

Antalya`yı I. Dünya Savaşı`na kadar bir Osmanlı Sancağı olarak görünmektedir. 1917 - 1921 arasında İtalyanların işgalinde kalan şehir, 1921 yılında Cumhuriyet Hükümeti`ne bağlanmıştır.


ANTALYA`NIN ADI

Helenistik dönemde Bergama Kralı II.Attalos (İ.Ö. 159-138), bölgenin stratejik dönemini dikkate alarak buraya bir Liman - şehir kurdurmuştur. Kent, kurucusunun adından dolayı "Ataleia" olarak anılmıştır. Arap kaynaklarında şehrin adı "Antaliye", Türk kaynaklarında ise "Adalya" olarak geçmektedir. Yerleşme, 20. yüzyılın ilk çeyreğinden başlayarak "Antalya" olarak adlandırılmıştır.

COĞRAFİ KONUM


Antalya ili Anadolu`nun güneybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 20.723 km² olup, Türkiye yüzölçümünün %2.6`sı kadardır.

İlin kara sınırlarını Toros Dağları meydana getirmektedir. İlin güneyinde Akdeniz, doğusunda Mersin, Konya ve Karaman, kuzeyinde Isparta ve Burdur, batısında ise Muğla illeri vardır.

İl arazisinin ortalama olarak %77.8`i dağlık, %10.2`si ova, %12`si ise engebeli bir yapıya sahiptir. İl alanının 3/4`ünü kaplayan Torosların birçok tepesi 2500-3000 metreyi aşar. Batı`da ki Teke yöresinde geniş platolar ve havzalar yer alır. Çoğunlukla kireçtaşlarından oluşmuş bu dağlar ve platolar alanında, kireçtaşlarının erimesiyle oluşmuş mağaralar, düdenler, su çıkaranlar, dolinler, uvalalar ve daha geniş çukurluklar olan polyeler gibi büyüklü, küçüklü karst şekilleri çok yaygındır. İlin topoğrafik yönden gösterdiği değişkenlik gerek iklim, gerek tarımsal gerekse demografi ve yerleşme yönünden farklı ortamlar yaratmaktadır. Ayrı özellik gösteren bu alanları sahil ve yayla bölgesi olarak tanımlayabiliriz.

Sahil kesimi ilçeleri; Merkez, Gazipaşa, Alanya, Manavgat, Serik, Kemer, Kumluca, Finike, Kale ve Kaş`tır. Denizden yüksekliği 5-44 m arasındadır. Yayla kesimi ilçeler ise; Gündoğmuş, Akseki, İbradı, Korkuteli ve Elmalı`dır. Bu ilçelerin denizden yüksekliği 900-1000 m arasındadır.

Daha fazla bilgi ve diğer ilçeler için tıklayınız >>

 

   
 
Nasıl Giderim ?
   
 
Türkiye` nin her yerinden hava, kara veya deniz yolu ile Antalya` ya ulaşmak mümkündür.
   
 
Uydudan Antalya Merkez
 

Nasıl Kullanacağım?

  • Yakınlaşmak istediğiniz bölgeye çift tıklayın. Sağa - sola ilerlemek için farenizin sol tuşuna baslı tutup istediğiniz tarafa sürükleyiniz.
  • Uydu görünümüne geçmek için "Uydu" butonuna tıklayınız.
  • Aynı bölgenin harita görünümüne geçmek için "Harita" butonuna tıklayınız.
  • Aynı bölgenin ada-parsel görünümüne geçmek için "Arazi" butonuna tıklayınız.
  • Seyretmekte olduğunuz bölgeye ait fotoğrafları ve ek bilgileri görmek için "Daha Fazla" butonuna tıklayınız ve kutuları işaretleyiniz.
 
Henüz Yorum Eklenmemiş. İlk ekleyen siz olmak ister misiniz ?
 
 GeziAntalya Turlar
 
Antalya Olympos Yamaç Paraşürü ( Para-Gliding )

Antalya Olympos Yamaç Paraşürü ( Para-Gliding )
99 €
Antalya Alanya Jeep Safari

Antalya Alanya Jeep Safari
27 €
Antalya Side Jeep Safari

Antalya Side Jeep Safari
27 €
Kemer - Ulupınar - Chimeira (Yanartaş) Gece Safarisi

Kemer - Ulupınar - Chimeira (Yanartaş) Gece Safarisi
29 €
 
 
 
Antalya Paintball Turu

Antalya Paintball Turu
25 €
Kemer Yat Turu ( 7 Gün 7 Gece )

Kemer Yat Turu ( 7 Gün 7 Gece )
350 €
Antalya - Kekova - Antalya Mavi Yolculuk ( 8 Gün 7 Gece )

Antalya - Kekova - Antalya Mavi Yolculuk ( 8 Gün 7 Gece )
375 €
Kemer Macera Tatili

Kemer Macera Tatili
199 €
 
 
 
Antalya ATV ( Quad ) Safari Turu

Antalya ATV ( Quad ) Safari Turu
39 €
Antalya Kemer Yat Turu

Antalya Kemer Yat Turu
19 €
Antalya Gebiz Jeep Safari

Antalya Gebiz Jeep Safari
28 €
Konya - Kapadokya Turu

Konya - Kapadokya Turu
119 €
 
 
 
Side Macera Tatili

Side Macera Tatili
199 €
Antalya Kemer Jeep Safari

Antalya Kemer Jeep Safari
29 €
Türk Hamamı Turu

Türk Hamamı Turu
25 €
Prag Turu

Prag Turu
299 €
 
 
 
Yamaç Paraşütü ( ParaGriding ) Turu

Yamaç Paraşütü ( ParaGriding ) Turu
140 €
Bisiklet Binme ( Biking ) Turu

Bisiklet Binme ( Biking ) Turu
25 €
Wellness & SPA Turu

Wellness & SPA Turu
25 €
Gebiz - Uçansu Şelalesi Doğa Yürüyüşü

Gebiz - Uçansu Şelalesi Doğa Yürüyüşü
25 €
 
 
 
 
   Ad Soyad
   Telefon
   E-Mail
   Konu
 
Bilgi Bankası
Antalya İlçeleri
Antalya Fotoğrafları
Antalya' da Görülecek Yerler
Antik Ketler ve Yapılar
Antalya Coğrafyası
Antalya Plajları
Antalya Şelaleleri
Antalya Mağaraları
Antalya Mutfağı
Antalya Turları
Antalya Otelleri
Antalya' da Tavsiye Mekanlar
Antalya Uydu Görüntüleri
Farklı Tatil
Antalya Travel Guide
 
Son Eklenen Bilgiler
Antalya Gezi Rotası
Antalya Gezi Rotası

Detaylar »
Antalya Atatürk Stadı
Antalya Atatürk Stadı

Detaylar »
Döner Gazino - Tünektepe
Döner Gazino - Tünektepe

Detaylar »
Kemer Kındıl Çeşme
Kemer Kındıl Çeşme

Detaylar »
Turlar
Rafting Turları
Jeep Safari Turları
Yat Turları
Yunus Gösterileri
Aquapark Turları
At Binme Turları
Doğa Yürüyüşleri
Kültür & Tarih Turları
Dalma ( Scuba Diving )
Wellness & SPA Turları
Kayak Turları
Bisiklet Binme Turları
Yamaç Paraşütü Turları
Tüm Turlar
 
Son Eklenen Turlar
Antalya Olympos Yamaç Paraşürü ( Para-Gliding )
Antalya Olympos Yamaç Paraşürü ( Para-Gliding )

Detaylar »
Antalya Alanya Jeep Safari
Antalya Alanya Jeep Safari

Detaylar »
Antalya Side Jeep Safari
Antalya Side Jeep Safari

Detaylar »
Kemer - Ulupınar - Chimeira (Yanartaş) Gece Safarisi
Kemer - Ulupınar - Chimeira (Yanartaş) Gece Safarisi

Detaylar »
Oteller
Antalya Merkez Otelleri
Alanya Otelleri
Okurcalar Otelleri
Manavgat Otelleri
Side Otelleri
Serik Otelleri
Belek Otelleri
Kundu Otelleri
Lara Otelleri
Saklıkent Otelleri
Konyaaltı Otelleri
Kaleiçi Otelleri
Kemer Otelleri
Beldibi Otelleri
Olympos Otelleri
Kumluca Otelleri
Finike Otelleri
Kaş Otelleri
Kalkan Otelleri
Tüm Oteller
 
Son Eklenen Oteller
Sailor` s Beach Hotel

Sailor` s Beach Hotel


Detaylar »
AK-KA Hotels Kiriş Alinda

AK-KA Hotels Kiriş Alinda


Detaylar »
Derya & Deniz Hotel

Derya & Deniz Hotel


Detaylar »
Club Side Coast Hotel

Club Side Coast Hotel


Detaylar »
E-Posta Listesi
Yeni turlardan, promosyonlardan ve Antalya hakkında her türlü gelişmeden haberdar olmak istiyorsanız e-posta listemize katılın.
 Ad Soyad
 E-Mail
 
 
Faydalı Linkler
Farklı Tatil Seçenekleri
Antalya Yat Turları
Antalya Rafting Turları
Antalya Kayak Turları
Uçak Bileti
Antalya Travel Guide
 
 
Copyright © 2008 GeziAntalya.com
Tüm Hakları Saklıdır.
Tasarım : Dizay.net  
Etiket Bulutu | Tour Antalya
Site İçi Arama