Antalya Dalış Turizmi
Antalya Gezi Sitesi
http://www.geziantalya.com/bilgi.asp?id=158
   
Antalya ili civarında 11 önemli dalış noktası bulunmaktadır. Bu batıkların arasında İkinci Dünya Savaşı’na tanıklık etmiş ve savaş sırasında batırılmış savaş araçlarının bulunması dalıcıları heyecanlandırmaktadır.
 
   
  Antalya Dalış Turizmi
   

Antalya ili civarında 11 önemli dalış noktası bulunmaktadır. Bu batıkların arasında İkinci Dünya Savaşı’na tanıklık etmiş ve savaş sırasında batırılmış savaş araçlarının bulunması dalıcıları heyecanlandırmaktadır.

Bu savaş batıkları arasında ilk olarak Fransız Sosyete Batığı’na değinmek gerek. Limanın yakınlarından batırıldığı için, şehir merkezinde de tahribata yol açan bu batık eski Antalyalılar’ın hatıralarında önemli bir yer tutar. Batığın bu isimle anılmasının nedeni ise; balıkçıların batan gemiden sahile ulaşmalarına yardım ettiği gemi mürettebatının özel eşyalarını kurtarma konusunda gösterdiği yoğun çabadır.

Çeşitli tarihlerde batığa ait önemli parçaların büyük bir bölümü çıkartıldığı için dalıcıların bu noktada görebilecekleri çok fazla şey kalmamıştır. Dalış noktasının yat limanına yakınlığı nedeniyle tekne trafiğinden etkilenmesi de bu noktadaki dalışları olumsuz etkileyen bir diğer faktördür.

Merkezdeki diğer dalış noktaları ise; Falezler ve Sıçan Adası’dır. Sıçan Adası’nın doğusunda ufak bir mağaranın olması dalıcıların ilgisini çeken bir noktadır. Lara ve Konyaaltı plajları arasında kalan bölgedeki Falezler de ilginç yapısıyla dalıcıların merakına mahzar olmaktadır.

Uçak Batıkları

Antalya’daki diğer savaş batıklarından biri Kaş’ta, diğeri ise Manavgat’ta bulunur. Manavgat’taki B-24 Amerikan Savaş Uçağı Batığı, 1944 yılında Romanya üzerindeki hedefleri bombaladıktan sonra Kıbrıs’taki üssüne geri dönmekte olan ve Ege Denizi üzerinde vurulduktan sonra Antalya açıklarında denize gömülen bir uçağa aittir.

Kaş civarında batık ise neden düştüğü bilinmeyen bir İtalyan uçağına aittir. Uçak, motorları haricinde bir bütün olarak sualtında yatmaktadır.

Yine Kaş bölgesine yakın bir başka batık ise Uluburun Antik Batığı’dır. 1982 yılında bir sünger dalgıcı tarafından bulunan batığın Genç Tunç Devri’ne ait olduğu bilinmektedir.

Bu bölgeye yakın bir başka batık ise; Tekirova açıklarında bulunan ve Üç Adalar olarak adlandırılan, küçük adalardan oluşmuş bir dalış bölgesidir. Burası; çok çeşitli derinliklere sahip olması, dip yapısının Antalya`ya oranla zengin olması, görüş netliği ve birçok dalış merkezine yakınlığı nedeniyle en popüler dalış bölgelerinin içinde yer alır.

Finike`de bulunan Gök Mağarası da mağara dalgıçlarının ilgisini çeken tatlı su kaynaklarından biridir.

Genç Tunç Devri Batıkları

1954 yılında Bodrumlu bir sünger dalıcısı tarafından bulunan Antalya Körfezi’nin kuzeyinde, bugün artık Taşlık olarak adlandırılan Gelidonya Antik Batığı da Genç Tunç Devri’ne aittir.

Paris Batığı ise Kemer Yat Limanı`ndan bir buçuk kilometre kadar açıkta kum bir zemin üzerinde, 25 metre derinlikte yatmakta olan, batış nedeni bilinmeyen bir Fransız yük gemisidir.

Antalya Platosu traverten bir platodur ve bu platoyu; su, kireç taşlarını eriterek meydana getirmiştir. Bu oluşumun altından bir çok tatlı su kaynakları denize karışmaktadır. Kırkgöz mevkiindeki Suluin Mağarası bu kaynakların doldurduğu sualtı mağaralarından birisidir.

Tekirova ve Kalkan Bölgesi

Bunların yanı sıra; özellikle Tekirova ve Kalkan bölgeleri Akdeniz’in eşsiz derinliklerini ve doğal yaşam ortamlarını görmek isteyenler için çok cazip fırsatlar sunmaktadır.
 
Tekirova açıklarındaki İç Adalar çeşitli dalış türlerinin gerçekleştirilebildiği bir bölgedir. Bölgenin zengin bir dalış noktası olan kanyonda, iri vatozlar ve her çeşit balık görülebilir. İç adalar, Mağara dalışı için de idealdir. Yine bu sular makro ve gece fotoğrafçılığı için harikadır. Kıyı sularda yunuslarla her an karşılaşılabilir.

Tecrübeli dalıcılara yönelik olan Kalkan suları ise, ciddi dalışlar yapıp form tutmak isteyenler için idealdir. Akıntı, sert rüzgar, duvar dalışı, makro hayat, pelajik, bölgenin dalış zenginlikleridir. 30`lu metrelerde yüzlerce ıskarmoz, orfozların akıntıda durabilme becerileri seyredilmeye değerdir. Kaplumbağa, orkinos, vatos, köpekbalığı görülebilecek deniz canlıları arasındadır.
 
Patara kanyonu da mercan ve sünger çeşitleriyle süslüdür. 11 metreden 132 metreye inen fener duvarı, oldukça canlı ve renklidir. Öksüz Ada ise köpekbalığı ailesinden keler balıklarını barındırır.

 
   
  Nasıl Giderim ?
  Özel dalış turları ile ulaşım mümkündür.  
   
   
  Daha FAzla Bilgi İçin:
  http://www.geziantalya.com/bilgi-bankasi.asp