Alanya İlçesi
Antalya Gezi Sitesi
http://www.geziantalya.com/bilgi.asp?id=55
   
İlçe, 745 adet turistik tesis ve toplam 114.711 yatak kapasitesi ile sahip Türkiye`nin en çok turist çeken yeridir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu ilçede narenciye üretimi ve seracılık çok gelişmiş tekniklerle yapılmaktadır. Anamur ve Mersin kıyılarından sonra Türkiye`de muzun yetiştiği tek yerdir. Denizi, kumu, güneşi, kalesi, Dim Çayı, yerleşik Almanları ve Amat Bilir`i ile meşhurdur.
 
   
  Alanya İlçesi
   

Tarihi

Alanya, Antik çağlarda korsanlara, Bizans döneminde derebeylerin ev sahipliği yapmış ve nihayet Anadolu Selçukluları döneminde de başkentliğe yükselmiş ender güzellikteki tarihi bir şehirdir. Alanya antik çağda Pamfilya ile Klikya arasında yer almıştır. Heradot’a göre bu bölgenin insanları Truva savaşı sonrası Anadoluya dağılan insanların soyundan gelir. Yapılan araştırmalarda (Kadıini Mağarası-1957) ilk yerleşimin günümüzden 20 bin yıl öncesine üst paleotik döneme kadar uzandığı anlaşılmıştır. Tarihte bilinen ilk adı Coracesium ’dur. M.Ö.4.yüzyılda Persler’in istilası altındadır. Daha sonra korsanların barınağı olmuştur. M.Ö.139 yılında Seleki kralı kenti istila etse de korsanların barınağı olmaktan kurtulamamıştır.M.Ö.65 yılında Romalı komutan Magnus Pompeius tarafından Roma İmparatorluğu topraklarına katılan şehir, Roma’nın çöküşü ile Bizans döneminde adı da “güzel dağ” anlamında Kalonoros olur.

1204 yılında Haçlı orduları’nın İstanbul’da Latin İmparatorluğu’nu kurması üzerine Anadoluda bir otorite boşluğu doğmuştur. Bir derebeyi olan Kyr Vart Kalonoros’ta hakimiyeti sağlamıştır. Kent, 1221 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından ele geçirilmiştir. Sultan Alaaddin Keykubat derebeyi Kyr Vart’ın kızıyla evlenerek kenti yeniletmiş ve kışlık başkent yapmıştır. Kentin adını da Alaiye olarak değiştirmiştir. Alaaddin Keykubat döneminde şehir en parlak günlerini yaşar. Bu günkü kale, tersane ve hala ayakta duran yapıların birçoğu o dönemdendir.

1300 yılında Anadolu Selçukluları’nın dağılması sonucu şehir Karamanoğlu Beyliği’nin egemenliğine girer. Konya merkezli Karamanoğulları, 1427 yılında şehri 5 bin altın karşılığı Mısır Memluk Sultanlığı’na satar. Nihayet Anadoluda birliğin sağlanması ve Osmanlı Beyliği’nin öne çıkması ile Alaiye, 1471 yılında Fatih Sultan Mehmet’in komutanlarından Gedik Ahmet Paşa tarafından Osmanlı Devleti topraklarına dahil edilir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Alaiye, önce Kıbrıs eyaletine bağlanır(1571), ardından Konya Vilayetinin sancağı yapılır (1864), sonra Antalya sancağına (1868) ve nihayet 1871 yılında da Antalya’nın ilçesi yapılır.

Cumhuriyetle birlikte Mustafa Kemal’in önerisi ile Alanya adını alır.

Görülmesi Gereken Yerler :

Alanya Kalesi, Kaleiçi, Süleymaniye Camii ve Kervansaray.
Kızıl Kule, 33 metre yüksekliğinde kırmızı tuğladan yapılmış bu güzel altıgen Selçuklu yapısı içinde bir de Etnoğrafya müzesi var.
Selçuklu Tersanesi
Damlataş Mağrası, ortalama sıcaklık 22°C ve %96 nem oranı.
Dim Mağarası, 350 metre uzunluğunda.
Ehmedek, Alanyayı En net görebileceğiniz yer.
Dim çayı
Fosforlu Mağara
Korsanlar Mağarası
Alanya Yaylası
Andızlı Camii
Alanya Süleymaniye Camii

Coğrafya ve İklim

Alanya, hemen yanı başında yükselen Batı Toroslar diğer tarafta ise Akdeniz ile çevrilmiş bir yarım ada üzerindedir. Toroslarda çam ve sedir ağaçları mevcuttur.Bölge her mevsim yeşildir. Portakal ağaçları, muz bahçelerini onlarıda Yeni Dünya bahçeleri takip eder. Kent çevresi adeta mağaralarla çevrilidir. Karada Dim mağarası, damlataş mağarası; deniz de de korsanlar mağarası ve fosforlu mağaralar insanı cezbeder. Alanya 70 km.lik sahili boyunca denize girlebilen bir yerdir.

Alanya yerlisi yazları yaylaya çıkarlar.Geçmişte keçi kılından çadırlarda kalınırken günümüzde lüks komnutlar yaylada yerlerini almıştır. Alanya`da bir saatlik yolculuktan sonra varılan yaylada kavurucu sıcakların yerini serin ve bol oksijenli hava alır. Bu gün yaylalar Alanyalılar ve turistler için bir nefes alma yerleri haline gelmiştir.

Daha fazla bilgi ve diğer ilçeler için tıklayınız >>

 

 
   
  Nasıl Giderim ?
  Antalya otobüs terminalinden düzenli olarak Alanya otobüsleri kalkmaktadır.  
   
   
  Daha FAzla Bilgi İçin:
  http://www.geziantalya.com/bilgi-bankasi.asp